Database

In tegenstelling tot andere databases, waarin soms extra informatie wordt verstrekt over de persoon d.m.v. summiere, soms zeer uitgebreide biografieën, zijn de artikelen over de verzetslieden hier een verzameling geworden van zoveel mogelijk bronnen. Het Neerlandsch Verzetsmonument leidt je daar naartoe via de naam van de verzetsstrijder.

Het plegen van een verzetsdaad is een meervoudig begrip. Het kan betekenen dat men op verschillende manieren afkeuring laat blijken ten opzichte van de bezetter. Het zou bijvoorbeeld in kunnen houden dat men helpt illegale kranten te maken en/of te verspreiden. Behalve het gewelddadige verzet d.m.v. het plegen van overvallen op distributiekantoren (voedselbonnen), het plegen van aanslagen op strategische stellingen of mensen, is er ook het bespioneren van de vijand. Daarbij speelt het koerierswerk geen onbelangrijke rol. Hulp aan geallieerde piloten, joodse onderduikers, mensen die de Arbeitseinsatz proberen te ontlopen. Het wordt eveneens beschouwd als een daad van verzet wanneer iemand heeft deelgenomen aan stakingen. Niet te vergeten dat bijvoorbeeld het zingen van het Nederlands volkslied, het hijsen van de Nederlandse vlag, het oranje verven van je bordes ook niet onbestraft bleef. Al was het vergrijp soms licht, altijd bestond de kans dat je geschaard kon worden bij een groep mensen die als represaille geëxecuteerd werden.

Aan uw linkerzijde van deze pagina treft u de alfabetische lijst van de database die u doorverwijst naar een pagina met 2 kolommen. De linker kolom op deze pagina bevat een lijst met namen waaraan symbolen zijn gekoppeld die staan voor specifieke bronnen die u aantreft in de rechter kolom met de Legenda.

\\ Vrijwilligers gezocht //

De komende jaren zullen tal van archieven worden opengesteld aan publiek. Daarom zijn wij op zoek naar de nodige  extra hulp om onze database verder te verrijken. Heb je interesse, neem dan contact op met
Dimitri Gazan
info@neerlandschverzetsmonument.nl
06-20259618

Tijdens uw zoektocht naar informatie over het verzetsverleden van, is het advies om contact op te nemen met Stichting 1940-1945 (tel: 020-6601 945 | info@st4045.nl) indien er recht was op de Wet buitengewoon pensioen 1940-1945 en het Nationaal Archief (tel: 070-331 54 44 | dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur | contactformulier) die het archief beheert betreft de dossiers in verband met aanvragen van uitkeringen door verzetslieden.
Voor de toekenningsprocedure werd destijds een rapport opgemaakt waarbij getuigenverklaringen werden gevoegd die zeer waardevolle informatie zouden kunnen bevatten over de diverse verzetsactiviteiten des persoons.
Het Nationaal Archief biedt tevens een zoekhulp pagina met handige tips.