Doosjen, Knipschild, Oudhof, Stellaard

De vier mannen op bijgaande foto die ik aantrof in de nalatenschap van mijn vader, Hendrik Anthoon Das [zie ook getuigenis] maakten op gruwelijke wijze kennis met de handelwijze van de Landwacht.

Ik citeer Tineke Spaans-van der Bijl in haar voortreffelijke boek “Utrecht in Verzet” | 2e druk 2005, pag. 293 (de schuilnamen heb ik zelf toegevoegd):

“Het gevaarlijke werk van de knokploegen kostte steeds meer leden het leven. Op  27 september 1944 waren Henny Knipschild (Kleine Henk), Henk Doosjen (André), Teunis Oudhof (Theus) en Peter Stellaard (Lange Piet) per auto op weg naar Loenen toen zij tussen Maarssen en Breukelen een controlepost van de Landwacht gewaar werden. Omdat het viertal wapens bij zich had, schoten zij een zijweg in om aanhouding te vermijden. De landwachters zetten de achtervolging in, waarbij ze zich oriënteerden op de bandensporen die hun voorligger in het natte zandweggetje achterliet. In de buurt van ‘de Olifant’ werden de vier achterhaald en hun wapens ontdekt. Met hun voeten werden zij aan de achterzijde van de auto vastgebonden en een eindweegs over de weg gesleept alvorens aan de SD te worden uitgeleverd. Diezelfde avond werden zij in Fort de Bilt gefusilleerd.”

Aan hun voeten voortgesleept achter een auto, nog diezelfde avond doodgeschoten………… het is eigenlijk te vreselijk voor woorden!

vlnr: Hendrikus Augustinus Knipschild (20-04-1914 Utrecht), Teunis Otto Oudhof (27-03-1920 Westerbork), Pieter Stephanus Maria Stellaard (29-03-1914 Hilversum), Hendrik Egbert Doosjen (18-12-1919 Utrecht), allen omgebracht op 27-09-1944 te Utrecht. De Fotofragmenten zijn beschikbaar gesteld uit de privécollectie van Ruurd Das, auteur van deze getuigenis. Bron elders:Utrechts Archief

Deze vier verzetsstrijders zijn op het Neerlandsch Verzetsmonument aanwezig, voorzien van verscheidene bronnen.

Getuigenis aangeleverd op 01-10-2017 door Ruurd Das †

⇐ terug