Francoise Johannes Groen
12-01-1911 Rotterdam – 23-04-1990 Rotterdam

Francoise Johannes Groen

Mijn opa zat in het verzet.  s’ Nachts moest hij wel eens op pad om wapens op te halen die dan ergens gedropt waren. Dit werk deed hij samen met z’n buurman Marius Gijsbertus (Muus) van Ee (1910), die ook in het verzet zat. Dit was een heel gevaarlijk klus want na 8 uur ‘s avonds mocht je niet meer de straat op namelijk.

Op een nacht werden zij eens betrapt door een Duitser met getrokken pistool. Mijn opa en Muus wisten zijn pistool afhandig te maken en schoten hem daar vervolgens mee dood. Het pistool wilde mijn opa later verruilen bij een boer voor aardappelen. De boer wilde hem om die reden blijkbaar verraden, wat hem ertoe dwong de boer te verdrinken in een ondiepe sloot.

Later was er een razia waarbij alle jongens en mannen die thuis waren, uit huis werden gesleurd en op transport werden gesteld richting Duitsland om daar gedwongen werk voor ze te verrichten. Tijdens die actie kwamen twee Duitsers bij ons binnen die op zoek waren naar mijn opa. Toen echter bleek dat hij niet aanwezig was, claimden ze dat ze hem hadden doodgeschoten. Diezelfde avond toen het donker was kwamen mijn opa met buurman Muus gelukkig ongedeerd thuis. Ze hebben toen drie dagen en nachten in de kelder gebivakkeerd totdat de kust weer veilig was.

Toen de bevrijding kwam was mijn opa samen met Muus nog betrokken bij het oppakken van NSB’ers.

Na de oorlog hoorden wij pas dat onze opa bij het verzet zat. Dit moest al die tijd geheim blijven omdat hier de doodstraf op stond. Op een dag werden er hele partijen wapens, geweren, handgranaten en stenguns uit onze kelder gehaald waar wij nooit van af hebben geweten.

Mijn opa werd nog middels een met de hand geschreven brief van Prins Bernard, persoonlijk bedankt voor alles wat hij voor het land gedaan had.

 Getuigenis van Cornelis Marinus Groen (1937-2017) aangeleverd door dochter Jeannette Groen op 07-05-2021

⇐ terug