Hendrika Henriëtte (Rie) van der Velde-Teffer
08-02-1913 Amsterdam – 29-07-2000 Amsterdam

Zeer kort na de bezetting in 1940 kwam Henk Bastiaanse Jr. bij mijn oma en opa, Rie Teffer en Richard van der Velde met het verzoek of zij bereid waren mee te helpen joodse kinderen uit Amsterdam te halen en in Utrecht of omgeving onder te brengen. Ook Bastiaanse zijn moeder, Cornelia de Wilde was toen reeds bezig joodse kinderen uit Amsterdam, elders onder te brengen.
Naderhand Naderhand haalde mijn grootmoeder ook oudere joodse mensen uit Amsterdam, die meestal dan op doorreis soms één, soms ook meerdere nachten bij hen verbleven tot er een mogelijkheid van doorreizen voor hen was. 

Ook het verspreiden van illegale kranten en nieuwsbulletins, eerst de Vonk, later De Waarheid behoorde tot hun illegale activiteiten. Tevens haalde ze daarbij gelden op ter ondersteuning van de illegaliteit.

Contactmensen met de Vonk, en later de Waarheidgroep in Utrecht, waren Henk Roeterdink en Ab Veenendaal. In deze tijd vonden er ook besprekingen bij hen in huis plaats van de leiding van deze Utrechtse groep, besprekingen waaraan zij overigens geen deel namen, omdat zij niet in de leiding hiervan zaten.

Het illegale verspreidwerk van kranten en bulletins werd later uitgebreid totdat praktisch de gehele organisatie van deze verspreiding en verdeling voor geheel Utrecht en omgeving onder hun regie kwam.

In de loop van 1943 sloot opa zich aan bij de K.P. Hij kreeg toen o.a. de taak 10-mans groepen te vormen en te instrueren op de toenmalige nieuwste wapens zoals een stengun, de Mills handgranaat enz. De adressen voor het vormen van deze 10-mans groepen ontvingen ze van Roeterdink. Voor een eerste contact met deze, voor hun onbekende nieuwe mensen was het nodig dat hij een koerierster had, welk werk Rie op verzoek van Richard op zich had genomen.

getuigenis is geleverd door Martine van der Velde op 12-08-2023

⇐ terug