Maria Cornelia Elisabeth (Mieke) van der Wal
23-05-1913 Hilversum – 17-02-1997 Rotterdam

Uitsnede foto Mieke van der Wal, samen met verloofde Hubertus Munters (1910-1938). Jaren ’30

Mijn tante, de ongehuwde Mieke van der Wal woonde tijdens de oorlog samen met haar moeder, de weduwe Wilhelmina van der Wal-van Raalte, en haar 4 jaar oudere zus Gerardina Wilhelmina aan de Breedeweg 927 te Amsterdam. Haar zus was arts en had haar praktijk in de Pretoriusbuurt, waar ook veel joodse gezinnen woonden. Daardoor kwam het hele gezin al spoedig in aanraking met de joodse problematiek. Dit leidde ertoe dat ze zich bezig gingen houden met het herbergen van joodse onderduikers en het zoeken van adressen voor hen.

In begin 1943 kwam Johannes Petrus Castelein, een medewerker van het illegale Trouw, vanuit Apeldoorn bij hen in onderduik. Hij richtte in het huis een stencilcentrale op met een totaal oplage van ongeveer 3000 stuks. Mieke bracht deze in pakken van 25, 50 en 100 stuks weg naar de verschillende verspreid-adressen. Verder plakte zij ‘s-avonds met hem anti-Duitse pamfletten aan. Na de oorlog, in 1947 trouwde haar zus met Castelein.

Later werd Mieke koerierster voor Trouw en de L.O. en ging drie maal per week op de fiets van Amsterdam naar Hilversum en terug, vaak onder zeer moeilijke omstandigheden. Zo heeft zij in 1944 eenmaal enkele kilometers door een weiland moeten sluipen, waarbij zij haar fiets moest meeslepen; een andere maal heeft zij, doordat zij een lekke band kreeg, van Bussum naar Amsterdam moeten lopen tijdens zeer slecht weer.

Eind 1944 begon zij ook met het vervoer van wapens voor de B.S.. Zij bleef dit werk doen, ondanks haar toenemende rugklachten, tot het einde van de oorlog.

Tijdens de hongerwinter heeft zij een transport van 45 kinderen begeleid, die per boot over het IJsselmeer werden gebracht. De tocht duurde, onder erbarmelijke omstandigheden, vijf dagen! Het sleepschip, waarop de kinderen zich bevonden, sloeg tijdens stormweer, los van de sloep en strandde op een dijk van de N.O. polder.

Getuigenis aangeleverd op 20-11-2020 door Eric van der Wal

Deze getuigenis is gebasseerd op verslagen die destijds zijn aangeleverd bij Stichting 1940-1945 om in aanmerking te kunnen komen voor de Wet Buitengewoon Pensioen.

Lees ook ter achtergrondinformatie: Kinderuitzettingen in de hongerwinter

⇐ terug