Marie Thomas Tonnon

Marie Thomas Tonnon
08-03-1908 ‘s-Gravenzande – 01-08-1976 Wijnaldum

Portret Marie Thomas Tonnon

Onlangs heeft de Gemeente Amsterdam een brug vernoemd naar mijn oom in Amsterdan. Het betreft brug nr. 2484 in Amsterdam Noord (Het twiske). Van zijn dochter heb ik nadere informatie over hem gekregen.

Marie Thomas woonde ten tijde van de oorlog met zijn gezin op de Brede Vogelstraat 11 hs in Amsterdam Noord en had een kruidenierswinkel.  Hij voorzag joden van hulp en bijstand. Hij was o.a. in contact met Gerrit Jan van der Veen en ander verzetslieden die soms bij haar thuis kwamen. De contacten liepen altijd uit op geheime operaties midden in de nacht onder gevaarlijke omstandigheden.

Zij vertelde mij dat er wapens en munitie waren opgeslagen tussen de levensmiddelen op zolder. Ook fietsen, radios, naaimachines en blauwe overalls werden daar verborgen. Tegen het einde van de oorlog kwamen de naaimachines te voorschijn en werden de blauwe overalls tot uniformen gemaakt. Zijn lidmaatschap van de K.P Noord ploeg noodde hem uit dit uniform te dragen.

Op een gegeven moment kwam er een inval van de Grüne Polizei en na langdurige ondervraging die nacht werd het huis ontruimd en zijn zij vervolgens ondergedoken bij verzetslieden.

Zijn aandeel in het Nationaal Steunfonds herinnert aan een tegel die hem is uitgereikt op 15 maart 1947. Er zijn hem ook 2 oorkondes uitgereikt, daar heb ik helaas geen kopieën van. Na de oorlog was hij werkzaam bij de Ned. Middenstandsbank in Harlingen en na zijn pensioenering is hij aldaar overleden op 1 augustus 1976 te Wijnaldum.

De kruidenierswinkel op de Brede Vogelstraat 11 hs in Amsterdam
Marie Thomas Tonnon brug